VarusteoppaatMatkustaminenVinkkejä
Kieli
Paras kuivaruoka retkelle ja vaellukselle | Ridestore Magazine

Olitpa sitten sunnuntaikävelijä tai koko viikonlopun vaeltaja, on sinulla saattanut olla vaikeuksia valita oikeita ruokia seikkailuillesi mukaan otettaviksi. Voileivät ovat melko helppoja eväitä, mutta nekin alkavat jossain vaiheessa tulla korvista.

Kuivaruoka on mahtava vaihtoehto vaellusevääksi. Vaikka pussikeitot ja jauhemuotoiset ateriat eivät välttämättä aluksi vaikuta niiltä kaikkein houkuttelevimmilta retkieväiltä, ovat kuivaruoat itse asiassa kehittyneet huomattavasti viime vuosien aikana. Markkinoilta löytyy nyt kokonaisia yrityksiä, jotka ovat omistautuneet valmistamaan terveellisiä, täyttäviä ja ravintorikkaita ruokia, jotka eivät paina liikaa tai pilaannu nopeasti ja – mikä parasta – maistuvat aidolta ehdalta ruoalta. Voisi siis sanoa, ettei ole ollut tätä hetkeä parempaa aikaa tutustua uudelleen kuivaruoan upeaan maailmaan. Joten jos olet valmis karistamaan rinkasta ylimääräisen painon, unohtamaan pohjalle litistyneet kinkkusämpylät ja oppimaan jotain uutta vaelluseväistä, niin jatka lukemista. Käymme läpi kaiken, mitä tulee tietää retkelle mukaan otettavista kuivaruoista.

Kuivaruoat retkelle ja vaellukselle

Energiatasoista huolehtiminen ja oikeiden retkieväiden mukaan pakkaaminen ovat yksiä vaellusreissun onnistumisen kannalta tärkeimmistä seikoista. Aivan yhtä olennainen osa on säänmukainen pukeutuminen. Katso valikoimastamme uudet ulkoiluhousut naisten ja ulkoiluhousut miesten valikoimasta, ja varmista, että seuraavasta vaellusreissustasi tulee kaikin puolin onnistunut!

Kuivaruoka retkelle: pikanavigointi

Miksi valita kuivaruoka vaellukselle?

Miksi juuri kuivaruoka retkelle? Tähän kysymykseen on parikin hyvää vastausta, joita ei käy kieltäminen.

1. Ne ovat kevyempiä kantaa

Kuivaruoka-ateriat eivät sisällä vettä, mikä tarkoittaa sitä, että ne ovat huomattavasti kevyempiä kuin kuivaamaton ruoka. Hyvä esimerkki tästä on vaikka lämmittävä keitto viileänä päivänä. Ateria koostuu suurimmaksi osaksi nesteestä. Kuivatussa muodossaan keitto on kevyt jauhe, johon lisätään neste ennen syömistä.

2. Ne säilyvät huomattavasti kauemmin

Kuivaruoka myydään usein pienemmissä, mukautuvaisissa pakkauksissa. Kun ruoasta poistetaan kosteus, poistuu siitä samalla suuri osa sen painosta ja tilavuudesta. Jos kuivaruokaa on vielä mahdollista tyhjiöpakata, on se paljon helpompi pinota, pakata ja kuljettaa – eikä se sotke perinteisen ruoan tapaan, jos sitä läikkyy tai jos pakkaus sattuu menemään rikki.

3. Ne on helpompi pakata mukaan

Kuivaruoka myydään usein pienemmissä, mukautuvaisissa pakkauksissa. Kun ruoasta poistetaan kosteus, poistuu siitä samalla suuri osa sen painosta ja tilavuudesta. Jos kuivaruokaa on vielä mahdollista tyhjiöpakata, on se paljon helpompi pinota, pakata ja kuljettaa – eikä se sotke perinteisen ruoan tapaan, jos sitä läikkyy tai jos pakkaus sattuu menemään rikki. Nämä ovat kolme pääsyytä sille, miksi kuivaruoat ovat ideaali vaihtoehto vaellukselle, ja toimivatkin alan evoluution kulmakivenä. Kuivaruoat ovat varsin pienen markkinaraon tuotteita, eikä niitä käytetä arjessa, mutta ne pääsevät totisesti oikeuksiinsa kymmenien kilometrien vaelluksella pitkän ja uuvuttavan päivän päätteeksi. Joten luodaan seuraavaksi hieman yksityiskohtaisempi katsaus siihen, mitä kuivatut ruoat ovat, kuinka valita niitä retkelle ja kuinka shoppailla niitä järkevästi.

Nämä ovat kolme pääsyytä sille, miksi kuivaruoat ovat ideaali vaihtoehto vaellukselle, ja toimivatkin alan evoluution kulmakivenä. Kuivaruoat ovat varsin pienen markkinaraon tuotteita, eikä niitä käytetä arjessa, mutta ne pääsevät totisesti oikeuksiinsa kymmenien kilometrien vaelluksella pitkän ja uuvuttavan päivän päätteeksi. Joten luodaan seuraavaksi hieman yksityiskohtaisempi katsaus siihen, mitä kuivatut ruoat ovat, kuinka valita niitä retkelle ja kuinka shoppailla niitä järkevästi.

Pääateriat ja välipalat vaeltaessa

Vaelluksen aikana ei välttämättä tarvitse kokonaista pääateriaa. Riippuen siitä, sattuuko olemaan pikaisella päivävaelluksella tai monen päivän urakalla, vaihtelee kehon tarvitsema polttoainemäärä huimasti. Vaikka suklaa ja pähkinät ovat ehdottomasti helppo valinta pikaiseksi hiukopalaksi, on nykyisin tarjolla niin paljon kuivaruokavaihtoehtoja, että vaelluksen ruokailun voi helposti mukauttaa omiin tarpeisiinsa. Riippuen siitä, kaipaako hiilaritankkausta pitkälle reitille, proteiinipitoista ruokaa parempaa palautumista varten, sokereita energiaksi, vai suolaa ja vitamiineja takaamaan suorituskyvyn ja nestetasapainon, löytyy kuivatuista ruoista käteviä vaihtoehtoja, joilla saa täytettyä tarpeen helposti, eikä kaiken tarvitsemansa saadakseen edes joudu mättämään valtavia määriä ruokaa.

Kuinka kuivaruoka-aterioita käytetään

Kuinka kuivaruoka-aterioita käytetään

Kuten kuvitella saattaa, valmistetaan kuivaruoka-ateriat lisäämällä niihin vettä ennen syömistä. Joidenkin, kuten esimerkiksi pikanuudelien ja -riisiaterioiden kohdalla, veden täytyy olla kiehuvaa, kun taas joihinkin käy minkä tahansa lämpöinen vesi.

Joihinkin aterioihin ei tarvitse lisätä lainkaan vettä, ja riippuen kuivaruoan tyypistä (pakastekuivattu tai haihduttamalla kuivattu) voidaan se mahdollisesti syödä ilman minkäänlaisia valmisteluja. Jerky ja muut kuivalihat sekä kuivatut hedelmät ovat loistavia esimerkkejä ravintorikkaista ruoista, jotka paitsi säilyvät pitkään, on myös helppo syödä taukopaikalla tai vaikka kesken vaelluksen.

Useimmissa tapauksissa kuivaruokaan täytyy kuitenkin lisätä nestettä. Vettä tulisi kuitenkin olla muutenkin joka tapauksessa runsaasti mukana, ja jos sitä ei satu olemaan, saattaa vaellusreitin varrelta löytyä puhdas lähde tai joki, josta ottaa täydennystä vesivarantoihin. Suosittelemme aina vähintäänkin keittämään veden ennen sen käyttämistä ja hyödyntämään tarvittaessa myös vedenpuhdistustabletteja. Sitten tuleekin enää lisätä vesi kuivaruoka-ateriaan sen ohjeiden mukaisesti, sekoittaa ja nauttia!

Pakastekuivattu vs. haihduttamalla kuivattu ruoka

Pakastekuivattu vs. haihduttamalla kuivattu ruoka

Pakastekuivaus on suhteellisen yleinen termi, mutta harva silti tietää, kuinka prosessi toimii. Pakastekuivatut ruoat eivät ole missään nimessä uusi asia, ja kuten nimestäkin saattaa päätellä, kuuluu prosessiin ensin ruoan pakastaminen, jonka jälkeen se kuivataan. Näin saadaan säilytettyä ruoan rakenne sekä ravintoarvot, joista osa häviää haihduttamalla kuivaamalla, joka on pakastekuivaamista pitkäkestoisempi prosessi.

Pakastekuivaamiseen (eli kylmäkuivaamiseen tai lyofilisaatioon) kuuluu kaksivaiheinen prosessi, joista ensimmäinen on pakastaminen matalassa lämpötilassa, jota seuraa alhaisen ilmanpaineen aikaansaama ruoan kosteuden sublimoituminen eli haihtuminen. Kun sekä lämpötila että ilmanpaine lasketaan veden kolmoispisteen (se mahtava lämpötila- ja painepiste, jossa aineen kolme olomuotoa eli kiinteä, neste ja kaasu, ovat äärimmäisessä tasapainossa) alapuolelle, voidaan ruoan sisältämä jää muuttaa suoraan kaasuksi. Tämä onnistuu hyvin pienellä paineen tai lämpötilan muutoksella. Näin vesi saadaan pois ruoasta sitä vahingoittamatta. Tämä tekee ruoka-aineesta huomattavasti kevyemmän ja helposti käsiteltävämmän.

Haihduttamalla kuivaaminen tapahtuu puolestaan hitaassa prosessissa, jossa hankkiudutaan eroon kosteudesta. Kuivuri toimii yksinkertaisesti kohottamalla laitteen sisällä olevan ilman lämpötilaa ja kierrättämällä ilmaa ruoan ympärillä. Tämä haihduttaa kosteuden, kuivattaen ruoan. Siinä missä tämä prosessi ei välttämättä kuulosta erityisen houkuttelevalta esimerkiksi kananmunien kuivaamiseen, ovat kypsennettyjen lihojen kuivaaminen jerkyksi tai hedelmien kuivaaminen, noh, kuivatuiksi hedelmiksi, varsin yleisiä tapoja – ja herkullisia sellaisia. Rusinat ovat ultimaattinen klassinen esimerkki siitä, kuinka hyvin haihduttamalla kuivatut hedelmät sopivat retki- ja vaellusruoaksi.

Kuivaruokien ravintoarvot

Kuivaruokien ravintoarvot saattavat olla hieman erilaiset kuin voisi kuvitella. Pakastekuivatuissa ruoissa säilyy lähes koko niiden ravintoarvo, sillä pikapakastusprosessi säilöö kaiken sellaisenaan, erottaen ruoan vedestä – kuivaamisprosessissa poistetaan vain jää. Tämän ansiosta ruoassa säilyvät kaikki sen komponentit, ja pakastekuivatus onkin näin ollen ravintorikkain keino kuivattaa ruokaa.

Haihduttamalla kosteus poistuu ruoasta hitaasti, vieden osan ravinteista mukanaan. Näinpä haihduttamalla kuivatut ruoat eivät ole yhtä täydellisiä ravintoarvopitoisuuksiensa osalta kuin pakastekuivatut vastineensa. Tämä ei kuitenkaan missään nimessä tarkoita sitä, etteikö niissä silti olisi paljoa ravinteita, ja etteivätkö ne näin ollen olisi loistavia välipaloja vaelluksella.

Kaupasta ostettu vs. itse valmistettu kuivaruoka retkelle

Kaupasta ostettu vs. itse valmistettu kuivaruoka retkelle

Kotona kuivaamisesta on tullut yhä suositumpaa. Huomaa kuitenkin, että puhumme tässä yhteydessä haihduttamalla kuivattamisesta (tai lämpökuivattamisesta). Pakastekuivaamiseen tarvitaan jo edistyneempää laitteistoa, joten suurin osa pakastekuivaamisesta tapahtuu teollisessa mittakaavassa ja täten kotona ruoan pakastekuivaaminen ei käytännössä katsoen onnistu.

Haihduttamalla kuivaaminen on sen sijaan käymässä yhä suositummaksi. Kuivatut hedelmät ja vihannekset ovat kaupasta ostettuna suhteellisen kalliita, kun taas itse kuivaaminen kotona on ilmaista. Paras tulos saavutetaan kasvikuivurilla, jotka eivät ole erityisen kalliita. Jos sellaista ei löydy kotoa tai siihen ei voi juuri nyt investoida, on kuivaaminen mahdollista myös kiertoilmauunilla tai sisätiloissa puhtaassa huoneilmassa.

Monien mielestä myös vasta kuivattu ruoka maistuu paremmalta kuin suuri osa kaupan vaihtoehdoista, ja tästä asiasta olemme samaa mieltä. Lisäksi omien jerkyjen tekeminen on melko hauskaa, ja sen voi hoitaa ilman suurta määrää lisäaineita ja suolaa, joita suuret kuivalihayritykset käyttävät. Tämä tekee niistä terveellisempiä ja vähemmän janottavia – eli täydellisiä kuivaruokia retkille välipaloiksi!

Ruoan kuivaaminen on helppo aloittaa, ja kuivata voi yllättävän monia ruoka-aineita. Hedelmä- ja kasvissipsit ovat juuri sopivia herkkuja vaellukselle ja eivät käytännössä katsoen paina mitään, joten ne ovat aina varma valinta.

Ateriankorvikesekoitukset ja -jauheet

Jälleen yksi mielenkiintoinen lisäys kuivattujen ruokien markkinoille ovat erilaiset ateriankorvikesekoitukset ja -jauheet. Monet brändit tarjoavat nykyisin proteiinijuomatyyppisiä jauheita, jotka sisältävät laajan kirjon ravinteita, hiilihydraatteja, proteiineja, rasvoja ja kaikkea muuta hyödyllistä. Täydellisinä, tasapainoisina aterioina markkinoidut sekoitukset ovat myös yleensä kasvissyöjille tai jopa vegaaneille sopivia, gluteenittomia ja valmistettu ilman säilöntäaineita tai mitään keinotekoista.

Ja nämä ateriankorvikkeet muuten sisältävät paljon energiaa. Kokeile esimerkiksi juoda yksi ennen koko päivän vaellusta tai pyöräilyä, niin huomaat, kuinka täyttäviä ne ovat. Samalla tulet taanneeksi sen, että saat nautittua kaikki tarpeelliset ravinteet, jotka ehkä muuten jäisivät saamatta vaelluksella.

Markkinoilta löytyy sekä ateriankorvikkeita että vitamiinisekoituksia ja proteiinijuomajauheita sekä kaikenlaisia muita vaihtoehtoja. Ne valmistetaan pakastekuivaamalla kaikki ainesosat ja prosessoimalla ne sitten jauheeksi. Ne ovat loistavia aterioita vaellukselle – nautittavaksi niin ennen ja jälkeen vaelluksen kuin sen aikanakin. Lisäksi niiden ollessa helposti sulavia, ovat ne erinomainen vaihtoehto nautittavaksi liikkeellä ollessa tai tuomaan energiaa seikkailulle ilman ähkyä.

Kuinka valita kuivaruoka-aterioita: ota huomioon nämä

Kuinka valita kuivaruoka-aterioita: ota huomioon nämä

Valittaessa kuivaruoka-ateriaa on tärkeää muistaa, että ruoka on polttoainetta. Keho tarvitsee valikoiman ravinteita pysyäkseen liikkeessä, ja koska poltamme energiaa normaalia nopeammin vaelluksen aikana, on todennäköistä, että aterioitaan täytyy viilata tämän mukaan. Suuri määrä lihastyötä vaatii hiilareita ja protskuja, kun taas rasvat, suolat ja sokerit auttavat ylläpitämään huippusuorituskykyä.

Useimmissa vaellusaterioissa on priorisoitu monipuolisuus ja ravitsevuus ja puolestaan minimoitu gluteenin, laktoosin ja tarpeettomien huonojen rasvojen, suolojen ja sokerien tapaisten ainesosien määrä takaamaan parhaan vastineen rahoille. Kaloripitoiset ateriat ovat yleensä se juttu, ja riippuen aktiviteetista, kannattaa ehkä harkita jotain pasta- tai riisipohjaista lisähiilaritankkaukseen tai vaihtoehtoisesti jotain kevyempää, jos tarkoitus on pysyä mahdollisimman ketteränä ilman ylimääräisiä sulattelutaukoja.

Muut kuivaruokatuotteet vaellukselle

Muut kuivaruokatuotteet vaellukselle

Olemme käyneet läpi paljon kuivaruokia, mutta tarjolla on runsaasti muitakin vaihtoehtoja, kuin pelkkiä kokonaisia kuivaruoka-aterioita. Mainitsimme jo hedelmät ja kuivalihat ja muut näiden tyyppiset kuivatut ruoat – joista kaikki ovat luonnollisesti märkiä tai kosteita ruoka-aineita, jotka on muutettu kuivaruoaksi tavalla tai toisella.

Ei kuitenkaan sovi jättää huomiotta kaikkia muita ruokia, jotka ovat jo valmiiksi kuivia, ja siten kevyitä ja helposti mukaan otettavia. Kuivaruokakaapista löytyykin liuta vaihtoehtoja, jotka voidaan nauttia kuivana tai lisäämällä hieman nestettä – ja ne ovatkin näin ollen loistavia valintoja vaellukselle.

Välipalat: hedelmät, pähkinät ja karkit

Välipalojen syöminen on erinomainen tapa kohottaa energiatasoja hiilihydraateilla ja sokereilla. Mainitsimmekin jo useampaan otteeseen hedelmät, mutta mitkä niistä ovat parhaita?

Sitrushedelmät ovat mahtavia vaihtoehtoja, sillä ne sisältävät runsaasti terveellisiä vitamiineja, ja tekevät yleisesti ottaen hyvää. Omenat pitävät sisällään runsaasti sokeria ja tarjoavat nopean energiaboostin. Marjoista voi sanoa samaa, ja niistä saa kuivattuna loistavan sekoituksen. Karpalot, vadelmat, mansikat, karhunvatukat, karviaiset ja mustaherukat ovat kaikki erinomaisia vaihtoehtoja energiatankkaukseen liikkeellä ollessa!

Pähkinät ovat toinen passeli vaellusreitille sopiva välipala. Ne ovat pullollaan rasvaa, proteiinia, E-vitamiinia ja kuitua, minkä vuoksi ne ovat erinomaisia välipaloja. Ja kiitos niiden energiatiheyden ja keveyden, ovat ne täydellisiä retkelle mukaan otettaviksi.

Karkista ja suklaasta jälkimmäinen on ehdottomasti parempi vaihtoehto (eikä vain siksi, että me satumme tykkäämään siitä enemmän!). Tumma suklaa (75–85 % kaakaota) on loistava kuidun ja antioksidanttien lähde (sisältäen enemmän antioksidantteja grammaa kohden kuin esimerkiksi superfoodeina tunnetut mustikat ja acai-marjat). Tumman suklaan on todistettu edistävän verenkiertoa ja alentavan huonon kolesterolin määrää. Kohtuudella nautittuna se on erinomainen vaellusvälipala.

Sitten hauskin ehdotuksemme: jos sekoittaa rusinoita, viinimarjoja, karpaloita, manteleita sekä pekaani-, saksan- ja maapähkinöitä ja heittää joukkoon vielä tummasuklaahippuja, saa aikaan ultimaattisen trail mix -pähkinä-marjasekoituksen. Joukkoon voi lisätä ekstrana myös siemeniä, sillä muiden ehdotustemme tapaan nekin ovat kevyitä ja pullollaan terveyttä edistäviä aineita.

Urheilujuomajauheet vaeltamiseen

Urheilujuomajauheet vaeltamiseen

Vaikka kyseessä ei olekaan varsinaisesti ruoka, ovat veteen sekoitettavat urheilujuomajauheet mahtava tapa tankata elektrolyyttejä, sokereita ja suoloja, jotka tulee todennäköisesti menettämään päivän mittaan. Jotkut jauheista saattavat kuitenkin sisältää hyvin paljon sokeria ja kofeiinia, joten kannattaa tutkia ostamansa tuotteen ravintotiedot tarkkaan. Vaikka sokeri ja kofeiini ovatkin toki hyviä pika-apuja piristämään, jos sellaiselle on tarvetta, on huomattavasti järkevämpää pureutua väsähdyksen aiheuttaneeseen juurisyyhyn ja korvata hikoilun ja treenaamisen aikana menettämiään yhdisteitä. Laadukkaat urheilujuomajauheet ovat joka tapauksessa varteenotettava vaihtoehto, jos haluaa mahdollistaa parhaan mahdollisen suorituskyvyn useiden päivien vaellusten aikana.

Lopuksi

Tässä kaikki, mitä meillä on sanottavaa kuivatuista ruoista. Toivon mukaan sait tästä artikkelista irti jotain hyödyllistä, kuten eron pakastekuivauksen ja haihduttamalla kuivaamisen välillä, sekä tietenkin reseptimme parhaaseen trail mixiin. Joten nämä neuvot mielessä pitäen: ala valmistella, kuivata ja pakkaa sitten vaelluskamat rinkkaan, sillä tutkittavaa riittää niin Suomen kuin ulkomaidenkin vaellusreiteillä!

Aiheeseen liittyvää luettavaa: